Scheringa Museum

De gestolen schilderijen van Salvador Dalí en Tamara de Lempicka

Scheringa Museum

Scheringa Museum

De overval

Twee Nederlandse toeristen gingen een dag naar het Scheringa Museum voor Realisme in Spanbroek. Een paar dagen eerder kwamen zij met de schrik vrij, toen een idioot de aanslag pleegde op Koninginnedag 2009 in Apeldoorn. Vrienden hadden hen geadviseerd om even rust te nemen. Daarom waren zij 's middags in het museum om van de kunst te genieten.

Rond het middaguur stormden gewapende mannen het museum binnen. De bezoekers moesten op de grond liggen. Ze gingen er gehaast vandoor met twee schilderijen en vluchtten in een zwarte auto, waarschijnlijk een Volkswagen Golf.

Kijktip: De Kunstdetective

Kijk de aflevering van De Kunstdetective terug over de overval op het Scheringa Museum.

Vermist: Dalí en Lempicka

De gestolen schilderijen zijn Adolescense van Salvador Dalí en La Musicienne van Tamara de Lempicka.

Lempicka 3
Adolescence, Salvador Dali

Onderzoek

De politie doet stevig onderzoek, maar de sporen lopen uiteindelijk dood. Tot Arthur Brand een tip krijgt.

Terugkeer

Uiteindelijk maakt Arthur Brand afspraken met degene die ze wil inleveren. Arthur Brand krijgt eerst het schilderij van Salvador Dalí terug. Het is een test van de mensen die anoniem willen blijven. Zouden ze opgepakt worden? Of hield Arthur zijn woord?

Enkele dagen later volgt de definitieve ontknoping. Arthur krijgt ook het schilderij van Tamara de Lempicka terug. Na de afspraak gaat hij direct naar een hotelkamer, waar zijn camerateam al klaarstaat om de onthulling te filmen.

Direct daarna gaan de werken naar een loods, waar de werken worden gecontroleerd op echtheid. De experts zijn het erover eens: dit zijn de echte werken.

Update 2018: de veiling

Twee jaar na de terugvondst van de werken, werden zij zondag 11 november 2018 geveild door Christie's in New York. Ze zijn ingebracht door de verzekeringsmaatschappij. Adolescence van Salvador Dalí werd geveild voor $ 1,452,500. La Musicienne van Tamara de Lempicka haalde een recordopbrengst van $ 9,087,500.

Lempicka 2

"De Dalí is weer terug, ik kan het nog steeds niet geloven."

Arthur Brand tegen de NOS, 27 juli 2016

De media over het Scheringa Museum