Roofkunst in Musée du Louvre

De oplossing van een cold case uit de Tweede Wereldoorlog

Roofkunst in Musée du Louvre

aaaaaaaaa-254x300

Erfgenamen

De erfgenamen van een familie die door de nazi’s van een schilderij was beroofd, schakelde Artiaz in om het werk terug te vinden. Na een moeizame zoektocht troffen wij het schilderij aan op een plek die wij niet voor mogelijk hadden gehouden: Het Louvre. De Franse regering greep onze vondst met beide handen aan om haar reputatie op te poetsen…

Kijktip: De Kunstdetective

Kijk de aflevering van De Kunstdetective terug over de Vrouw met de monalisaglimlach.

Restitutie van gestolen kunst door Monuments Men

Al tijdens de oorlog richten de geallieerden een speciale militaire eenheid op, de Monuments Men. Deze eenheid krijgt als taak om tijdens gevechtshandelingen ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk kunst onbeschadigd blijft. Na de ineenstorting van het Duitse Rijk proberen ze ook de kunst die de nazi’s hebben geroofd terug te bezorgen bij de rechtmatige eigenaren.

monuments-men-recovered-artworks
aaaaaaaaa-254x300

Cold case: portret van een vrouw

De erfgenamen van een familie die slachtoffer was geworden van de roofzucht van de nazi’s, schakelde onze hulp in. Ze waren op zoek naar een achttiende-eeuws portret van een onbekende vrouw. We doken allereerst in de archieven van de Monuments Men. Toen deze eenheid ontbonden werd, lagen er nog duizenden onopgeloste zaken. Wie weet hadden de Monuments Men destijds een spoor gevonden. Tot onze grote verbazing bleek dat de Monuments Men het schilderij hadden aangetroffen en geconfisqueerd. Kennelijk was het om de een of andere reden niet teruggegeven aan de oorspronkelijke eigenaar. Wat er dan wel mee was gebeurd, was na zoveel jaren niet meer te achterhalen.

Mona Lisa

Inmiddels hadden we ontdekt dat de afgebeelde vrouw een achttiende-eeuwse actrice was die Angelique Drouin (1731 – 1794) heette. Zij was lid geweest van de beroemde Comédie Française, die nog altijd bestaat. We kregen het sterke vermoeden dat de schilder zich had laten inspireren door de Mona Lisa, gezien de gelijkenis van de glimlach.

MonaLisa
Louvre_2007_02_24_c-300x120

Schokkende ontdekking in Het Louvre

Op het schilderij was dus een Franse actrice afgebeeld en de kans was aanwezig dat de Monuments Men het schilderij na de oorlog naar Frankrijk hadden gestuurd. Na verscheidende musea te hebben bezocht, stapten we tenslotte Het Louvre binnen. En uitgerekend in misschien wel het beroemdste museum ter wereld eindigde onze zoektocht…

Franse staat geeft schilderij terug

We informeerden de nazaten van de eigenaar die direct een claim indienden bij de Franse overheid. Frankrijk had zich nooit echt bekommerd om restitutie van geroofde kunst en juist in die tijd groeide de kritiek op deze houding. De Franse overheid zag in onze vondst dan ook een uitgelezen kans om zijn slechte imago enigszins op te poetsen. De Minister van Cultuur, Aurélie Filippetti, overhandigde het schilderij tijdens een officiële plechtigheid aan de familie, op dezelfde dag in 2014 dat de film The Monuments Men van George Clooney in Frankrijk in première ging. Wij waren uitgenodigd en werden hartelijk bedankt (zie video onderaan de pagina op min. 16:50)
.

minvanjustitie

"Aurelie Filippetti said the handover, “demonstrates the determination of the state and France to continue the restitution of artworks."

The New York Times, 11 maart 2014

De media over roofkunst in het Musée du Louvre

'France Returns Three Paintings Looted by Nazis'
The New York Times
11 maart 2014