Gestolen Zadkine

De gestolen buste van Vincent van Gogh

Gestolen Zadkine

Buste Van Gogh

Gestolen buste van Vincent van Gogh

In de nacht van 29 op 30 januari 1989 werd in het museum Les Alpilles in het Franse plaatsje Saint-Remy-de-Provence een 83 cm hoog bronzen beeld gestolen. Het ging om een buste van Vincent van Gogh die was gemaakt door de bekende kunstenaar Ossip Zadkine. Van Gogh was korte tijd behandeld in een inrichting in Saint-Remy-de-Provence.

Ieder spoor van het beeld ontbrak. Tot 2009. Toen werd een privédetective in Zwolle, Sander van Betten, gebeld door een klant die hem vroeg naar een beeld te komen kijken. Iemand had dit beeld achtergelaten als ‘betalingsgarantie’. Daar de bewuste betaling niet volgde en er al jaren verstreken waren, begreep de klant dat er iets mis moest zijn met het beeld.

Privédetective

Al snel ontdekte de privédetective dat het beeld van Zadkine twintig jaar geleden was gestolen uit een Frans museum. Hij waarschuwde de Centrale Recherche Informatiedienst en Interpol die vreemd genoeg niet reageerden. Van Betten belde vervolgens mij met het verzoek om hem te helpen. Ik benaderde mijn contacten in Frankrijk en kreeg van de verraste autoriteiten daar het verzoek om het beeld te confisqueren en af te leveren bij de Franse ambassade in Den Haag. Inmiddels was de klant behoorlijk nerveus geworden. Het in bezit hebben van gestolen kunst is immers strafbaar. Hij wilde van het beeld af en dreigde het in de rivier de Maas te dumpen. We stelden het beeld net op tijd veilig, reden naar Den Haag en overhandigden het aan de Franse ambassadeur. Na twintig jaar als onderpand voor dubieuze transacties door het criminele circuit gezworven te hebben, kon het beeld tijdens een officiële plechtigheid weer op zijn sokkel in Saint-Remy-de-Provence geplaatst worden.

"Criminelen geven soms kunst als onderpand, als ze zogenaamd geen geld hebben. Vaak zie je hen nooit meer terug en blijf je zitten met onverkoopbare, gestolen kunst."

Arthur Brand in de Volkskrant, 19 mei 2009

De media over de gestolen Zadkine

'Gestolen Zadkine'
Nova/Den Haag Vandaag
20 mei 2009