Track Record

Op deze pagina vind je enkele spraakmakende zaken waarbij Arthur Brand betrokken was. Hij vond eeuwenoude schatten terug, ontmaskerde vervalsers, loste museumroven op en traceerde geroofde kunst uit de Tweede Wereldoorlog in wereldberoemde musea.

Rondom de Nieuwe Rijkskanselarij in Berlijn had Hitler metershoge beelden laten plaatsen van zijn favoriete beeldhouwers. Altijd was aangenomen dat deze beelden verloren waren gegaan tijdens de ‘Slag om Berlijn.’ Groot was de opschudding dan ook toen Brand na 70 jaar alsnog deze kunstschatten van Hitler op het spoor kwam en deze vervolgens door de Duitse politie werden geconfisqueerd.

In 1999 werd een van Picasso's favoriete werken, de Dora Maar uit 1938, gestolen in Frankrijk van een jacht van een sjeik. Sindsdien ontbrak ieder spoor van dit schilderij. In 2015 kreeg Arthur Brand een eerste tip. Na vier jaar onderzoek wist hij het werk, dat als verloren werd beschouwd, boven water te krijgen. Hij hing het schilderij één nacht thuis aan zijn muur alvorens het te overhandigen aan de rechtmatige eigenaar.

In 2007 a very important manuscript, worth a million euros, was stolen in Germany. The book originated from 1462. It is supposed to be one of the earliest copies of the world famous Diwan of Hafez. I started a search for the book, but it was a race against time, as the Irianian secret service was looking for it too.

In 1974, Turkey occupied the northern part of Cyprus, destroying multiple churches and monasteries. Priceless icons and mosaics were either destroyed or sold on the black market. In the last decades most of the still existing icons have been recovered by the FBI and – during a spectacular raid – by the German police. But one piece remained missing until today: the mosaic of St Mark, from the church of Kanakaria.

Op een nacht in 2004 betraden enkele dieven een van de oudste kerkjes in Europa, genaamd Santa Maria de Lara. Het kerkje, vlakbij Burgos in het noorden van Spanje, was gebouwd rond het jaar 700 door de Visigoten. Het bevatten Visigotische stenen met christelijke symbolen, maar ook Romeinse, Oosterse en zelfs ketterse afbeeldingen, zoals griffioenen. Uiteindelijk doken ze op als tuinornamenten in de tuin van een rijke familie in Londen.

Het Westfries Museum in Hoorn vroeg Arthur Brand om naar Kiev, Oekraïne, te reizen om te onderhandelen met een militie die de schilderijen mogelijk in handen heeft. De schilderijen waren ruim tien jaar eerder gestolen uit het Noord-Hollandse museum. De militie blijkt beschermt te worden door kennissen in de hoogste kringen van de Oekraïense politiek. Maar het lukt Arthur toch om de eerste vijf werken terug te krijgen, waaronder Vrouw Wereld.

In 2009 werd het Scheringa Museum in Spanbroek op klaarlichte dag overvallen door gewapende mannen. Zij namen twee werken mee: Adolescense van Salvador Dalí en La Musicienne van Tamara de Lempicka. De doeken waren in handen van een bende, maar kwamen na onderhandelingen weer terug.

De nazi’s roofden een zeer belangrijk Meissen-servies van een joodse familie. Sindsdien was het spoorloos. De onthulling dat 75 jaar later delen van dit servies in het bezit zijn van Paleis Het Loo, slaat in als een bom.

De erfgenamen van een familie die door de nazi’s van een schilderij was beroofd, schakelde Artiaz in om het werk terug te vinden. Na een moeizame zoektocht troffen wij het schilderij aan op een plek die wij niet voor mogelijk hadden gehouden: Het Louvre. De Franse regering greep onze vondst met beide handen aan om haar reputatie op te poetsen.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog roofden de nazi’s een belangrijk schilderij van een joodse familie. Tot mijn verbazing bleek het in een museum in Amsterdam te hangen, mijn thuisbasis. Het televisieprogramma Brandpunt besteedde er uitgebreid aandacht aan.

In de vroege ochtend van vrijdag 22 maart 2013 werden uit het museum Van Bommel van Dam vier kunstwerken gestolen. Het betrof drie papier-maché werken van de Nederlandse kunstenaar Jan Schoonhoven (1914-1994) en één olieverf-paneel van de Tsjech Tomas Rajlich (1940). De werken hadden een verzekerde waarde van 1,1 miljoen euro en behoorden tot de collectie Manders, die in het museum tentoongesteld werd.

Grafrovers ontdekken in het noorden van Peru enkele indiaanse konings-graven uit het jaar 250 n.Chr. Het is het begin van een reeks moorden om het bezit van de uitzonderlijke buit die een waarde vertegenwoordigd van honderden miljoenen dollars. Uiteindelijk lukt het ons, in samenwerking met Interpol, om het grootste gedeelte van de gestolen voorwerpen te confisqueren in München. Het zou een van de grootste vangsten worden ooit in Duitsland gedaan.

Een drieduizend jaar oud stenen hoofd duikt op. Het kolossale beeld is afkomstig van de geheimzinnige Olmeken uit Mexico. Experts garanderen de echtheid en taxeren het beeld op $15 miljoen. Maar dan weet ik de hand te leggen op schokkende foto’s. Het luidt de ontmaskering in van een van de grootste kunstvervalsers uit de geschiedenis.

Door een verspreking van een kunstsmokkelaar kom ik op het spoor van een van de grootste muntschatten uit de geschiedenis, begraven rond 425 v.Chr in het huidige Turkije. Onder de munten bevinden zich vijftien uiterst zeldzame Atheense Dekadrachmen, ook wel de Mona Lisa uit de Oudheid genoemd. Mijn onthullingen worden niet op prijs gesteld door de Turkse maffia, enkele miljonairs en de Griekse staat.

Een kleine tweeduizend jaar geleden verbiedt de kerk van Rome een geschrift met een explosieve inhoud. In de woestijn van Egypte, ver weg van Rome, verbergt een monnik één exemplaar in een grot. Onlangs dook dit exemplaar op: het verhaal over Judas, een van de meest gehate mannen uit de geschiedenis. Maar nu in zijn eigen woorden. Ik was erbij toen de eerste pagina’s van het Judas-evangelie werden gepubliceerd. Het zou wereldnieuws worden.

De Nederlander Robert Driessen vervalste jarenlang duizenden beelden van Giacometti, Rodin en anderen die niet van originele te onderscheiden waren. Hij en zijn bende verdienden vele miljoenen en tastten het vertrouwen in de kunsthandel flink aan. Nu zit Driessen berooid ondergedoken in Thailand. Ik hielp mee om hem te ontmaskeren.

In de nacht van 29 op 30 januari 1989 werd in het museum Les Alpilles in het Franse plaatsje Saint-Remy-de-Provence een 83 cm hoog bronzen beeld gestolen. Het ging om een buste van Vincent van Gogh die was gemaakt door de bekende kunstenaar Ossip Zadkine. Van Gogh was korte tijd behandeld in een inrichting in Saint-Remy-de-Provence.

Heeft u informatie over onopgeloste zaken? Veel van mijn tipgevers zitten met gestolen kunst in de maag en willen deze graag anoniem teruggeven. Anderen hebben het vermoeden dat er meer aan de hand is met hun familiecollectie. Blijf niet zitten met uw vraag, maar neem vrijblijvend contact met mij op. Samen onderzoeken we oplossingen.